De eerste vlucht van 2011

De eerste vlucht van 2011 staat weer in de boeken! Na wat mislukte pogingen voor het eind van het jaar en een mislukte poging vorige week door wat ruis in de communicatie tussen vliegclub, instructeur en mijzelf, kon dan vandaag toch de eerste vliegminuten in de diverse logboeken bijgeschreven worden.

Instructeur? Ja, een instructeur: want ook al heb je een brevet: A good pilot is always learning. En in mijn geval had ik ook al meer dan 8 weken niet in een Cessna 172 gevlogen. Reden genoeg om even een instructeur als extra gewicht in het vliegtuig mee te nemen en hem te laten kijken of ik alles nog volgens de regels doe.

Het was druk in Eindhoven, zowel met de kleine luchtvaart als de grote jongens. Dus druk op de radio, druk op de grond en ook druk in de lucht. Taxiend naar de startbaan probeerden we nog een Cessna Citation voor te zijn, maar helaas, hij riep net wat eerder ‘ready for departure’. Dus na een aantal minuten wachten mochten we ook weg.

We vlogen verschillende circuits, een paar dichtbij het veld en een paar wat verder weg. Dichtbij het veld was het hard werken, omdat in base de wind je een flinke wind in de rug had, waardoor de overshoot op final eigenlijk onvermijdelijk was.

De meeste landingen gingen aardig: bij eentje was mijn flare behoorlijk vroeg, maar de overige landingen gingen voor mijn gevoel best goed, zeker met de extra crosswind component. De instructeur vond het ook goed, dus met een OK stempeltje in het logboek erbij kon ik de vliegclub weer verlaten. Hij had wel nog wat kleine opmerkingen op bepaalde handelingen, maar blijkbaar leert hij het zijn leerlingen anders aan dan de andere 5 instructeurs die ik tot nu toe gehad heb. Het een is niet beter dan het ander, dus altijd interessant om andere inzichten te krijgen in het hoe en waarom. Hij vond mijn visie en ervaring dan ook weer nuttig, zo leer je weer van elkaar!

Op naar meer vluchten in 2011. De kop is eraf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *