Visual Reporting Points

Posted by Ralf on augustus 30th, 2010 filed in Howto

Als VFR vlieger maak je regelmatig gebruik van VRPs : Visual Reporting Points. Ze zijn belangrijke punten van en naar een vliegveld. ATC kan ook vragen om bij bepaalde VRP’s een report te maken.Voor de bekende velden om je heen ken je ze wel en weet je ze goed te vinden, maar wat nu als je naar een nieuw veld gaat? Waar vind je de informatie en hoe bereid je je voor?

De eerste stap is een blik op een recente vliegkaart; hierop staan de VRPs aangegeven, met driehoekjes. De naamgeving heeft vaak te maken met de positie, oftewel een richting W(est), S(outh), of een plaats bv. AALTER. Maar het kan ook cryptischer: in Eindhoven heb je M, wat de MacDonalds is en O, dat net ten westen van Oirschot ligt. Zo kun je vaak aan de naam en met wat lokale kennis de betekening ontcijferen en onthouden.

Maar waar ligt het dan precies? De kaart van Belgie is op schaal 1:250.000 dus daar kun je nog wel wat details op lezen, maar de officiële kaart van Nederland is op schaal 1:500.000 , dus daar zijn wat minder details te onderscheiden.

De meest leidende optie is om een blik te werpen in de AIP van het land. Bij veel vliegvelden worden de VRPs met coordinaten genoemd en bij sommigen zelfs met een beschrijving. Een goed voorbeeld is Luik/Liege, waar de diverse punten duidelijk omschreven staan. Ook op de visual approach chart vind je vaak meer informatie.

Mocht die informatie niet specifiek genoeg zijn, dan kun je natuurlijk ook Google Earth of Google Maps eens opstarten en de omgeving verkennen. Dit is sowieso geen slecht idee qua vluchtvoorbereiding, zolang je je maar beseft dat de foto’s van deze diensten niet actueel hoeven zijn. Bij de grotere velden of velden met actieve vliegclubs vind je vaak ook nog informatie. Mocht je er dan nog niet uitkomen, bel gerust met de vliegclub of de lokale verkeersleiding: zij zullen je graag helpen bij een goede voorbereiding!

Belangrijk is om niet alleen de VRPs te bestuderen die je verwacht; bekijk ook aandachtig de andere reporting points van het vliegveld; wellicht is bij aankomst een andere runway in use of krijg je een andere routering dan je verwacht. Tijdens een van mijn navigaties richting Oostende door de Antwerpen CTR (van BUN naar NIK) kreeg ik de opdracht te holden bij LIER. Zonder voorbereiding had ik me daar een stuk onzekerder over gevoeld.

Sommige GPS systemen hebben de VRP informatie ook aan boord; de Garmin GPSMap 496 heeft ze standaard aan boord en voor andere Garmin systemen kun je een uitbreiding kopen waar onder andere de VRP informatie opstaat. Maar ook daar geldt weer: bereid je ook altijd via de papieren kaart voor: alles dat op stroom werkt kan uitvallen. Zorg dat die kaart wel recent is: in het plaatje hierboven (van een kaart van ongeveer 2 jaar oud) zit een fout qua VRP’s: Spot de fout en plaats het in de comments!


One Response to “Visual Reporting Points”

  1. Klaas van der Leij Says:

    Ik denk laat ik maar een kijken op het kaartje, zoals je al aangeeft zit daar een fout.

    Na enig speurwerk zie ik op Tango een Romeo staan..

    Verder leuke site, ben m aan t doorlezen, ga door!!

    Klaas (ook lid in Eindhoven)

Geef je reactie