Flight Flight Airport

Op reizen door Amerika zie je op de wegen veel bordjes naar lokale vliegvelden, vaak ondersteund door ‘learn to fly here’ borden. Bij het vliegveld waar ik op doorreis langsreed stond dat niet, en met reden: je kon er niet leren vliegen; maar het was wel de plek waar de gebroeders Wright het begin van de gemotoriseerde luchtvaart inleidden: welcome to Kitty Hawk, NC; the state of first flight!

P1090599

P1090631

Amerika zou de VS niet zijn als er niet toeristische attractie van gemaakt was; een groot bezoekerscentrum met informatie over de ontwikkeling en historie van de luchtvaart. Ik kwam echter om 16:45 langs, en om 17:00 ging het centrum dicht, dus helaas. Of niet?

P1090592

Twee afslagen verder zat de afslag naar het vliegveld zelf; een runway van een paar honderd meter waar piloten kunnen landen die de heuvel willen bezoeken waar de eerste testvluchten plaatsvonden. Daar kon je gewoon nog de auto parkeren en de heuvel bezoeken; het bezoekerscentrum zou dan wel voor mij geheimen blijven bewaren, maar deze kans moest ik mezelf toch niet ontnemen.

De faciliteiten op first flight airport (KFFA) zijn eigenlijk prima; de lokale AOPA en pilotenvereniging hebben er een prachtig gebouw neergezet, waar je met een voor piloten bekende code in kunt voor je vluchtvoorbereiding of wat verkoeling. Prima service!

P1090603

P1090605

Boven op de heuvel staat een indrukwekkend kunstwerk dat de ontwikkeling van de luchtvaart symboliseert. Hoewel uit de teksten blijkt dat de echte heuvel allang niet meer bestaan (duingebied, dus weggewaaid), is het toch een indrukwekkend moment om als piloot op de plek te staan waar het allemaal begon.

P1090630

P1090616

P1090615

P1090612

P1090608

Een lokale piloot vertelt me dat er in het weekend flink wat vliegbewegingen zijn. Toeristen en ook sommige mensen van de lokale bevolking snappen een runway niet altijd en laten soms kinderen erop spelen. Niet handig als je daar net wil landen. De waarschuwingsborden helpen wel, maar niet altijd; uitkijken geblazen.

P1090646

Zeker een bezoek waard, en als het even kan met het vliegtuig natuurlijk. Wel vooraf voldoende tanken, want er is geen brandstof. Wel crosswind. Ik ga op zoek naar een vliegveld in de buurt om KFFA ook in het logboek te krijgen. Dat zou nog een hele (en uiteindelijk onmogelijke) uitdaging blijken…

P1090607

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Divers

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *