Kastelenweer

Posted by Ralf on mei 2nd, 2011 filed in Terlering

De afgelopen dagen was het in Nederland en Belgie schitterend weer. Buiten een klein aantal pittige regen- en onweersbuien op vrijdag was continue CAVOK, geen wolkje aan de lucht. Veel piloten spreken dan al snel van kastelenweer, maar waar komt die term vandaan? Is het omdat het weer dan zo mooi is dat we kastelen uit de lucht kunnen zien. Of is die term eigenlijk wel gerechtigd?


Een zoektocht op Internet geeft eigenlijk weinig uitsluitsel wat het nu precies betekent. De consensus is dat het gewoon schitterend weer is om te vliegen, met geen wolken en onbeperkt goed zicht: geen stofdeeltjes die het zicht beperken of een inversielaag die de boel tegenhoudt. KLM beweert dat het betekent dat er geen logistieke verstoringen zijn en dat alle vliegtuigen op tijd kunnen vertrekken en landen. De overeenkomst is dat het “onbezorgd vliegen” is. Maar dat verklaart nog niet de term.

Een meer logische verklaring is dat het komt van een wolkentype: de Cumulus Castellanus: ofwel: kasteelwolk.

Dit is een type wolk waarbij er vanuit de wolkenbasis meerdere “torens” omhoog stijgen. Dit is een teken van veel beweging en thermiek rondom de wolken, waarbij de wolk zich kan ontwikkelen tot een CB. En daaruit kan weer onweer ontstaan, en is dus een wolk waar je uit de buurt moet blijven.

In de zweefvliegwereld ziet men kastelenweer inderdaad als airspace gevuld met toren-wolken; hieronder is veel thermiek te vinden en is dus voor zwevers ideaal vliegweer, ze kunnen makkelijk hoogte winnen, waarmee ze weer grotere afstanden kunnen afleggen of langer in de lucht blijven zweven.

Een echte conclusie is er niet 1-2-3 te trekken: iedere piloot geeft er zijn eigen uitleg; de enige overeenkomst lijkt te zijn dat het ideaal weer is om te vliegen, en dat lijkt me een mooie afspraak: hoe meer dagen kastelenweer, des te beter!

Wat is jouw definitie van kastelenweer? Ik hoor het graag.

Geef je reactie