15 minutes of plane

Posted by Ralf on maart 4th, 2011 filed in Vluchtverslagen

Voor komend weekend had ik een vliegweekend op de planning staan. De vooruitzichten waren goed: nauwelijks wolken, geen harde wind. De zichtbaarheid was meestal ‘s ochtends wat minder, maar dat trok snel weg: alle ingredienten waren daar voor een uitstekend vliegmaal: veel AVGAS!

De planning stond voor Biggin Hill, een GA vliegveld vlakbij London en goed aangesloten op het openbaar vervoer richting de Britse hoofdstad. Een groot stuk water over doe je niet zomaar, dus de omstandigheden moesten goed zijn wilde ik de overtocht maken.

Vandaag in de ochtend bleken die omstandigheden niet super: richting het westen was de zichtbaarheid erg laag en die zou volgens verwachting ook niet verbeteren. Dus een nieuw plan: richting het oosten, op vrijdag heen en zaterdag terug, met zondag uitloop. De voorspellingen waren daar iets beter, maar met name voor zaterdag werd een niet al te beste dag voorspeld, met lage bewolking.

Ik besloot voor een dagtrip naar Koblenz te gaan: je schijnt dat lekker te kunnen eten en de approach over de Moesel is een van de mooiere in de buurt. Een korte vlucht van krap 1.5 uur, eten en weer ruim voor einde daglicht periode terug. De vlucht werd gepland, de 225 NOTAMs van de Duitse FIR EDGG doorgenomen naast die van Belgie die ik al voor Biggin Hill bekeken had, vliegtuig vol met AVGAS en we konden op weg. Er hingen al wat vliegtuigen in de lucht, dus niets kon er misgaan…

Maar helaas, eenmaal op 500 voet vloog ik net zoals vorige week gigantisch in de soep: de zichtbaarheid was zelfs nog slechter. Ik klom nog door naar 1200 voet, maar daar werd het niet beter op. Dan zit er maar 1 ding op: weer terug. Ik zat nog in het circuit, dus draaide downwind in. Een andere kist meldde net dat hij naar base draaide (slechts een paar kilometer verderop) en die kon ik net zien. Naar de grond was het wel beter, maar ruim buiten mijn comfort zone.

Met een zachte landing en net iets meer dan 15 minuten op de klok kon ik het vliegtuig weer in de hangar zetten. “Aan den toog” kreeg ik allerlei adviezen: doorklimmen naar hogere hoogtes, daar was het beter; puur op GPS vliegen, goede beslissing, en nog meer meningen. Uiteindelijk telt als piloot en zeker als pilot-in-command alleen je eigen mening en inschatting. Op hogere hoogtes zal het vast beter zijn geweest, maar dat betekent dat je bij het daling ook weer door laag met slechte zichtbaarheid moet, misschien boven onbekend terrein. GPS-en kunnen uitvallen dus daar kun je niet op vertrouwen.

Koblenz en een weekend vliegen komen nog een keer. Na een flink aantal collega piloten weer leuk gesproken te hebben sloot ik mijn vliegweekend af: de rest van de dagen lijkt hetzelfde weerbeeld te geven, dus het heeft geen zin om nogmaals proberen de lucht in te gaan. Jammer dat het op de grond zo’n mooi weer lijkt….


2 Responses to “15 minutes of plane”

 1. Petra Pullens Says:

  Heej Ralf!

  Wat leuk om die verhalen van je vliegervaringen te lezen! Een heel erg leuke en aparte hobby heb je opgeduikeld zeg! ;-)
  Ik neem aan dat Marieke gezellig met je meevliegt met die weekendplannen die je hebt? Ik hoop voor jullie dat ‘t snel een weekend wél mooi weer is boven in de lucht en dat je een eind weg kunt.

  Groetjes,
  Petra

 2. Mickey Airlines » Schone schijn Says:

  […] laatste twee vluchten waren van korte duur door het slechte zicht in de lucht. Van collega piloten hoorde ik […]

Geef je reactie