De rem erop

Veel piloten zijn erg geconcentreerd tijdens de nadering en de landing. Maar als je eenmaal met de wielen aan de grond staat, moet je natuurlijk ook nog op tijd stilstaan.

MVC-756F_1

Er zijn twee manieren om snelheid te minderen: je gebruikt de weerstand van het vliegtuig om snelheid te verminderen en je kunt de remmen actief gebruiken.

Mocht je geland zijn met een klein beetje motorvermogen, dan is de eerste stap om volledig terug naar idle te brengen. Afhankelijk van de baanlengte moet je misschien al meteen krachtig remmen nadat je met de wielen op de grond staat, maar meestal zal dit niet nodig zijn.

Door je stuur volledig naar achteren te houden (waardoor het hoogteroer volledig omhoog staat) creeer je extra weerstand en het vliegtuig zal verbazingwekkend snel afremmen. Nadat het toestel al flink vertraagd is kun je eventueel de remmen gebruiken om verder snelheid te verminderen. De remmen gebruiken bij hoge snelheid heeft als risico dat je misschien niet evenveel druk gebruikt bij beide remmen -of misschien is de linkerrem minder krachtig dan de andere- en je niet meer rechtdoor gaat.

Ga niet extra krachtig remmen om toch maar de runway 1 exit eerder te verlaten. Pak die extra baanlengte als dat nodig is voor een veilig verloop van je roll-out en taxi activiteiten. Als je met te hoge snelheid de bocht neemt, heb je altijd kans dat het vliegtuig uit balans raakt.

Tijdens je voorbereiding moet je ook rekening houden met de baanlengte en de weersomstandigheden. In de POH van je vliegtuig staan de benodigde baanlengtes vermeld in diverse weersomstandigheden.

Blijf ook op elk moment in de landing en roll-out bewust van je omgeving: misschien komt er toch ineens een ander toestel de baan op, waardoor je op het laatste moment nog vol in de remmen moet of zelfs een go-around moet maken. Als je eenmaal met de wielen op de grond staat is remmen meestal de beste optie: de go-around zal in bijna alle gevallen meer baanlengte kosten.

En test – zoals in de meeste checklists wel genoemd wordt – meteen in de eerste rol na het starten van de motor je remmen. Niets zo vervelend als op een korte baan erachter te komen dat de remmen niet goed werken.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Howto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *