Schiphol Talkdown

Posted by Ralf on juli 26th, 2010 filed in Divers

Standaardisatie is in de luchtvaart belangrijk. Zo is er een gezamenlijke ‘taal’ ontwikkeld, zodat elke piloot en luchtverkeersleider dezelfde set aan woorden begrijpt. Lokaal zijn er altijd verschillen. Ook zijn de woorden en begrippen zo gekozen dat er weinig overlap is met andere woorden die daarop lijken.

De verschillende onderdelen van de luchtverkeersleiding hebben ook vastgestelde namen. Zo heb je Ground, die alle grondbewegingen tot aan de start- en landingsbaan afhandelt. Tower behandelt al het startende en landende verkeer. In de jaren 50 was er nog niet zo’n vastgestelde naam. Schiphol, op dat moment hard aan het groeien, kreeg een extra frequentie met als doel om vliegtuigen in slechter weer ‘naar beneden te praten’. Hoe noem je dat? Schiphol Talkdown. In bijgaand filmpje een leuk samengesteld overzicht van de historie.

Geef je reactie