Vlucht 2: Navigeren boven de sneeuw

Posted by Ralf on januari 3rd, 2010 filed in Vluchtverslagen

De afgelopen weken vielen door slecht weer, een kapotte auto of een slechte kwaliteit van de landingsbaan al mijn geplande vluchten uit. Vandaag ging de vlucht door: ondanks de sneeuw op de baan leek het weer voldoende: op naar het vliegveld! Dit keer met passagier, voor een korte navigatie en een blik op het winterlandschap.

Bij het vliegveld aangekomen was mijn instructeur net klaar met een les: het zicht in de lucht was niet geweldig en de wolken hingen lager dan voorspeld in de weersvoorspellingen. Zijn advies was om niet boven de 900 voet uit te komen, omdat dan de kans op ijsvorming toe zou nemen.

Na wat startproblemen kon ik vertrekken. De sneeuw op de baan zorgde voor een langzame versnelling maar ruim voor het punt dat ik mezelf als limiet gesteld had het toestel voldoende snelheid om op te stijgen.

In de lucht was het zicht voldoende maar niet geweldig. Ook het navigeren werd een stuk moeilijker: met de sneeuw lijkt alles op elkaar. Gecombineerd met de geringe hoogte en beperkt zicht zag je je navigatie punten pas op het laatste moment. Ik had duidelijke punten uitgekozen, waaronder VOR navigatie bakens, dus zonder problemen kwamen we na 45 minuten vliegen weer bij het vliegveld.

De landing was -mede door de sneeuw- zeer zacht en ook weer door de sneeuw raakten we onze snelheid meteen kwijt. Geen remmen nodig.

De eerste 57 minuten vliegtijd voor 2010 staan weer op de klok!


One Response to “Vlucht 2: Navigeren boven de sneeuw”

  1. Mickey Airlines » Video vliegen over de sneeuw Says:

    […] mijn vlucht van afgelopen zondag heb ik een korte video opname online gezet. Ik kan natuurlijk lang praten over hoe mooi het is om […]

Geef je reactie