Les 28: Flight level en noodlandingen

Posted by Ralf on augustus 10th, 2009 filed in Opleiding

De komende lessen staan allemaal in het teken van noodprocedures. Zo ook deze les. Na take-off gingen we eerst een flight level vliegen. Daarmee kom je in gecontroleerd gebied en moet je dus voor elke handeling die richting of hoogte verandert, toestemming vragen. Dus “request to climb to flight level five zero”. Dat was geen probleem dus gestaag stegen we die kant op.

De lucht was erg ijl, dus het klimmen ging niet heel snel. Op FL50 aangekomen hebben we nog een aantal VOR intercepts gedaan en toen was het weer terug richting onze eigen vertrouwde luchthaven. “Request to descent to 3000 feet with QNH 1017”. Daarmee kwamen we weer in ongecontroleerd gebied.

Nog naar net daar aangekomen trok de instructeur het gas dicht. Wat een pech, we hadden zogenaamd geen brandstof meer. Tot nu toe had ik alleen noodlandingen geoefend bij het vliegveld zelf, dus ik had nog geen geschikte landingsplek hoeven te selecteren, dat was altijd het vliegveld zelf.

Dus uitdaging 1: welk stuk land kies je? Het inschatten of het veld groot genoeg is, is al lastig. Maar je moet ook nog rekening houden met de wind; je wil tegen de wind in landen, maar dan zou het natuurlijk zo kunnen zijn dat er bomen of andere obstakels in de weg staan. Oh ja, ondertussen verlies je ook nog aardig hoogte, dus uiteindelijk _moet_ je een keuze maken.

Niet helemaal volgens de procedure (high key point, low key point) kwamen we wel bij een veld aan waarop we hadden kunnen landen. Gas er weer op en opnieuw hoogte winnen. En een paar minuten later was de brandstof weer op! Dus weer een veld uitzoeken, plan bedenken hoe daar te komen en opnieuw proberen. Dit ging al beter.

Bij de derde poging vergat ik rekening te houden met de wind; Ik kwam goed bij het veld uit, maar had wel wind mee. Nu was het aardig windstil, maar daar moet je niet vanuit gaan. Een hele goede oefening dus.

Terug naar het vliegveld. Overhead het vliegveld om te kijken hoe welke landingsbaan in gebruik was, trok de instructeur alweer het gas dicht. We hadden maar geen geluk met de brandstof toevoer vandaag… Noodlanding kwam nu helemaal goed uit volgens de procedure. De landing was wat minder.

Al met al een zeer leerzame les. Volgende les gaan we nog meer noodlandingen oefenen en wat andere oefeningen doen om het vliegtuig onder allerlei omstandigheden onder controle te houden. In mijn solo tijd moet ik dan nog precisie landingen perfectioneren. Dat stond vandaag ook gepland maar doordat een vliegtuig in onderhoud was, ging dat helaas niet door.

Geef je reactie