Les 22: navigatie met uitwijk

Posted by Ralf on april 16th, 2009 filed in Opleiding

Tegen verwachting in was het weer vandaag eigenlijk best goed. Er was in het zuiden van mijn geplande route regen voorspeld, maar niets dat een vlucht zou kunnen tegenhouden. Eenmaal in de lucht bleek de zichtbaarheid zelfs uitstekend, de luchtlagen waren zeer kalm; ideaal weer voor een navigatie.

Bij het vliegveld waar regen voorspeld was, zat ook daadwerkelijk regen. Een mooi moment om een uitwijk te oefenen. Je moet dan terwijl je vliegt een nieuwe route bepalen. Je hebt dan niet alle hulpmiddelen bij de hand die je op de grond hebt, dus het is dan een kwestie van goed inschatten.

Eerste deel van de uitwijk ging even mis, ik dacht op een andere plek te zijn dan dat ik daadwerkelijk was. Na wat correcties daarvoor kwam ik weer goed uit en konden we de uitwijk vervolgen. Via peiling door middel van VORs wat gebieden omzeild en op die manier weer terug richting de thuishaven.

Overhead the field kondigde de instructeur een simulated forced landing aan. Noodlanding dus. Meteen best gliding speed instellen, een veld selecteren (het vliegveld zelf) en al zwevend proberen op het juiste moment op de juiste plek te komen. Het eerste punt ging goed, daarna verloor ik iets te snel hoogte en kwam dus een paar meter te kort om het veld te bereiken. Dus iets motorvermogen erbij om daarna het toestel veilig aan de grond te zetten.

Al met al weer een zeer nuttige les; koers bepalen in de lucht is toch een graad lastiger dan op de grond; credo is vooral om niet de meest mooie koers te bepalen maar eentje die makkelijk te bepalen is. Dat is niet altijd de kortste weg.

Geef je reactie