Les 21: Navigatie buitenland

Posted by Ralf on april 9th, 2009 filed in Opleiding

Al weken, zo niet maanden bereid ik twee routes voor; een in oostelijke richting en 1 in westelijke richting. Door slecht weer -aan beide kanten- kwamen die er maar niet van. Vandaag was het weer goed genoeg om richting het oosten te vliegen. Dit is ook de buitenlandse navigatie, dus een aantal extra regels.

Uiteraard zat de file op de weg tegen, zodat ik later dan gepland op het vliegveld aankwam. Om toch op tijd terug te zijn voor de volgende leerling besloten we om geen full stop te maken op de luchthaven van bestemming, maar een low approach te maken en dan terug te vliegen.

Als je naar het buitenland vliegt is een vliegplan verplicht. Dus dat werd ingediend via Internet en per telefoon gecontroleerd. Alles OK. Dus op naar het vliegtuig en take-off.

In de lucht begint het echte werk; we kruisen aardig wat frequenties binnen 10 minuten vliegtijd. Vliegplan activeren, daarna snel switchen naar ZZZZ tower, om clearance crossing te vragen. Approved. Mooi. Door deze communicatie heb ik even niet opgelet, en ben ik m’n navigatie kwijt. Ik herken niets meer. Verdwaald! Dus ik kijk m’n instructeur aan. Hij kijkt terug en zegt “Los maar op, ik geniet van het uitzicht”.

Dus even omgekeerd (je wil op het juiste punt door de CTR van ZZZZ heen) en gelukkig vond ik al snel het punt waar ik moest zijn. De wind bleek toch wat sterker dan verwacht, dus ik was al een aantal minuten aan het afdrijven. Dat gecombineerd met slecht sturen ivm concentratie op de communicatie en je hebt een recept voor een verdwaalde piloot.

Daarna door de CTR, switch naar buitenland INFO, en door richting het vliegveld ZZZ1 voor de low-pass. Na de low-pass vlogen we weer weg van het vliegveld. Omdat ik al eens verdwaald was, probeerde de instructeur mij een aantal keer op een dwaalspoor te zetten: “weet je zeker dat je goed bent?” . De twijfel sloeg wel wat toe, maar ik wist eigenlijk zeker dat ik goed zat. Dus vloog ik door. En ik zat goed.

Halverwege de terugreis gaf de instructeur aan dat we een divert gingen doen naar ZZZ2 en dan overhead een grote stad. Daar zit je dan met je voorbereide navigatie. Met behulp van VORs en de kaart vond ik de juiste richting naar ZZZ2, de stad en konden we daarna de koers zetten naar ons eigen vertrouwde veld.

Op de grond het vluchtplan weer afgesloten. Een goede les, interessant om met zoveel partijen te praten in de lucht. Ook interessant om te zien dat als je verdwaalt, je toch voldoende technieken hebt om je positie weer terug te vinden. Uiteindelijk kun je natuurlijk ook altijd nog een luchtverkeersleider oproepen.

Geef je reactie